torsdag 17 september 2015

Se dem som människor!!


Något som antagligen inte undgått någon är Syrien krisen. De människor som flyr från sina hem i Syrien har mer eller mindre fått upp allas ögon. Just nu har 4 miljoner människor tvingats fly sitt hemland, och ytterligare 10 miljoner är på flykt från sina hem inne i Syrien. Flyktingarna blir bara fler och fler, medans länderna blir tvungna att fundera över hur många flyktingar de numera kan ta emot.


Allt eftersom asylsökandena ökar, gäller det för länderna att ta ställning till detta och bolla med frågan om t.ex. hur många har man råd/plats/sysselsättning för? Jag förstår att det blir dyrt för samhället att ta emot ett X antal asylsökanden, med tanke på att de inte kan något av de inhemska språken, kulturen osv. Men än sen?

Många som läser om Syrien flyktingarna ser endast en massa siffror. "Tänk att så där många utlänningar är på väg till vårt land, usch nä'ä!!!" Man vill behålla vårt samhälle så som det är nu, och inte "riskera" något. 


Hur var det då Ryssland tog över Karelen, och flera karelare kom till Finland? Då hade man minsann lätt att släppa in dem, men inte nu, inte syrier... Vad beror då detta på? Jo, det kan ha att göra med att syrierna har ett annat ursprung? En annan kultur? En annan religion? De är inte lik oss på något plan, och då vill man inte ta emot dem.  

Jag tycker det här är så sjukt. Är inte alla människor lika? Hör det inte till att man skall hjälpa medmänniskor i nöd? Om ingen så småningom tar emot dem, vad har de då för val? Åka tillbaka till Syrien och gå en säker död tillmötes? Är det det vi vill, vi som har det så bra? Man skall inte blunda för problemen så länge man själv mår bra. Man måste ta itu med dem, och hjälpa!!


Flyktingarna är människor precis som vi. De är inte bara en massa siffror på ett papper. De finns, de känner och de lever. Stäng inte dörrarna, hjälp dem!!

2 kommentarer:

  1. Jättebra skrivet & jag håller med!❤️

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack Julia!❤️ Ja, visst är det hemskt!

      Radera